Tortugues d’Aldabra

La tortuga d’Aldabra és la segona tortuga terrestre més gran que existeix (després de la gegant de Galápagos). Actualment està considerada com a “vulnerable” segons el catàleg de la UICN

On trobar-les?

Estan a l’hàbitat de Tortugues d'Aldabra de l'Oceanogràfic.

La presència d'aquests animals a l'Oceanogràfic té un gran valor educatiu, ja que queden representats els tres tipus de “tortugues”: tortugues de terra, galápagos i marines.

Com són?

Pot mesurar més a de 120 cm i arribar a pesar més de 250 kg.

La seua pell és de color gris fosc. La forma del seu cap és arredonida i el seu un coll és llarg, per així arribar a les fulles dels arbustos i matolls, ja que es tracta d'una espècie herbívora.

La maduresa sexual depén de la seua grandària. Els mascles són més grans i pesats que les femelles i poden arribar a duplicar-les en pes.

El període d’aparellament es produeix entre febrer i maig. Per a la construcció de nius aprofiten alguns buits del terreny o excaven forats de 25 cm. Solen pondre entre 10 i 30 ous de la grandària d'una pilota de tennis. La incubació dura entre 120 i 130 dies.

Què mengen?

A l'Oceanogràfic se'ls posa el menjar una vegada al dia i, a vegades, si se l’acaben, se’ls en posa una mica més a la vesprada. Com passa en altres rèptils, a l'estiu tenen més apetit.

La dieta es basa en fenàs, herbes de ferratge recollides del camp sense fumigar, verdures de fulla i safanòria. També els donen de manera molt puntual (per la quantitat de proteïna que contenen): pimentó, carabasseta, tomaca, i fruita.

Sabies què?

Poden beure a través del nas, gràcies a un septe nasal cartilaginós que els permet absorbir aigua per aquesta via. Es creu que aquesta adaptació es deu al fet que a certes zones, els boscos de mangle eren massa estrets com per a introduir el cap sencer, la qual cosa els impedia captar l'aigua.