Fotografia: M.Artero

BENVINGUT A MEDITERRANI

El nom d’aquest mar procedeix del llatí«Mar MediTerraneum», el significat del qual és «mar en el mitjà de les terres», per la seua ubicació en el globus terrestre.

Mostra una part de la riquesa biològica del mar Mediterrani mitjançant l’exposició de nou aquaris amb diferents formats en funció de l’hàbitat representat, i amb prop de 7.400 exemplars de peixos i invertebrats.
En aquest hàbitat es representen, mitjançant nou aquaris diferents, la biodiversitat de les nostres aigües que canvien en funció de la zona generada per la distribució vertical.
El Mediterrani comprèn els següents nou aquaris:

1.- Prades de Posidònia.
En aquest aquari de 18000 litres manté la temperatura a 18ºC per a afavorir el creixement de la Posidònia oceanica, una planta superior amb flors, fruits i arrels que ha aconseguit adaptar-se a la vida en el mar.Aquests vegetals creixen en zones d’aigües transparents i poc profundes on poden realitzar la fotosíntesi. Forma grans extensions de prades submarines molt tupidas amb una gran importància ecològica, sent lloc de cria i reproducció de moltes espècies.
En les Prades de Posidònia trobem peixos com salpas, fredis, tordos i invertebrats com a cogombres de mar, eriçons i estels, entre uns altres.

2.- Ports.
Aquest aquari de 155.000 litres representa la biodiversitat existent en les zones portuàries, Una reproducció de les aigües submergides d’un pantalán i el derelicte d’una barca enfonsada acull animals que han sigut capaços d’adaptar-se a aquest mitjà.
Entre ells veiem a balles, llises, llobarros, i peixos plans, adaptats a viure en ambients fortament pertorbats com són els ports on fins i tot hi ha nivells elevats de contaminació.

3.- Infralitoral.
Amb 80.000 l, en aquest hàbitat es recrea la zona més pròxima a la costa i permanentment submergida.
Un ambient sotmès a una intensa il·luminació que permet una important i densa cobertura d’algues. La tematització realitzada a força de grans blocs de roca artificial entre els quals naixen canals reflecteix el fort hidrodinamismo derivat de l’onatge que caracteritza a aquestes zones, on a causa de la intensa il·luminació, la bona oxigenación i el constant hidrodinamismo, confereixen a aquest pis infralitoral una alta complexitat.
Espècies tan variades com els serrans, castanyoles, salpas i invertebrats com a crancs ermità, eriçons i estels es troben en aquests fons marins d’escassa profunditat.

4.- Mesolitoral.
Aquest aquari mostra la fauna i flora típica adaptada al moviment periòdic de les ones, definint-se la zona de mesolitoral com a zona “entre marees”. En els seus 7.000 litros es poden observar a través de dues semiesferas d’acrílic, on pots endinsar-te en aquest hàbitat i observar els diferents organismes.

5.- Trencant.
El disseny singular d’aquest aquari de 40.000l permet endinsar-se en el cor mateix de l’onatge a través d’un túnel, on s’experimenta en primera persona l’acció d’una ona trencant sobre un penya-segat rocós produint un efecte turbulento.
Peixos com el sargo, l’escórpora , la mojarra o el raspallón mostren la seua adaptació a aquest ambient marí.

6.- Coralígen.
L’últim aquari de la torre Mediterrani simula l’ecosistema coralígeno, propi de les profunditats superiors als 40 metres, on els ambients són foscos.
El coralígeno és un ambient complex, amb una elevada diversitat biològica, on, a causa de la seua escassa il·luminació, les algues amb prou faenes es desenvolupen i permeten així l’existència d’altres organismes.
En els buits de les roques s’acullen llagostes, antías, rogers reals protegits per la foscor.
Altres espècies representatives d’aquest aquari són el tres cues, l’ochavo i les cigales, i organismes invertebrats com la cabra o la llagosta.

7. Cefalòpodes (sèpies i polps)
En un volum d’1.600 litres es representa un fons marí amb roques i diferents varietats d’algues en el qual s’adapten els que són els majors invertebrats marins, els cefalòpodes. S’alternen polps amb sèpies, a causa de la territorialitat d’ambdues espècies. Respecte a les sèpies, la grandària dels exemplars és d’aproximadament 15 centímetres, aconseguint en estat adult en el mitjà natural els 30-40 cm. En el cas dels polps, i a causa que són animals extremadament territorials, s’inclou solament un animal en l’aquari. S’ha situat en el fons de l’aquari roques per a poder oferir a l’animal un lloc on amagar-se. En tots dos casos, polps i sèpies, la temperatura de l’aigua ronda els 16 ºC

8. Invertebrats.
Representa una zona rocosa de la costa mediterrània on s’observen dos ambients: una zona il·luminada i una cova en penombra. En aquests llocs, es distribueixen diferents tipus d’invertebrats, atenent a les seues necessitats de llum: l’anemone incrustante grisa, gornonia sarment, coral roig, coral groc, coral botó d’or, i anemone joia.

 

Veure al mapa

Què pots veure?

 • XoriguerAunque es reconocido a menudo como 'pez volador', la Chicharra (Dactylopterus volitansno) no tiene la capacidad de impulsarse fuera del agua.Més info
Més espècies

Activitats

  Veure galeria

  20110310_2898
  20110310_2898
  mediterraneo
  mediterraneo
  5
  5
  _MG_8002
  _MG_8002
  IMG_8673F
  IMG_8673F
  _MG_7870
  _MG_7870