Peix Napoleón

El peix Napoleón, Cheilinus undulatus, pot aconseguir els 230 cm de longitud i quasi els 200 kg de pes.

On trobar-lo?

Pots descubrir més sobre ell a la instalación de Temperats i Tropicals de l’Oceanogràfic

Generalitats

Els juvenils posseeixen una coloració verda pàl·lida, amb taques fosques estirades en les escates. També destaquen 2 línies negres disposades en diagonal sota els ulls.

Els adults són solitaris, encara que en ocasions poden aparèixer formant parelles entre els esculls. Nadant prop de les verticals parets que formen els corals, poden aconseguir profunditats de fins a 60 m.
Són animals molt territorials i generalment se’ls sol trobar sempre en la mateixa zona, fet que aprofiten molts bussejadors per a poder observar al peix napoleón sense molta dificultat. De fet rarament s’observen més de 20 exemplars per hectàrea.

Què mengen?

El disseny especial de la boca protráctil del peix napoleón fa que puga aconseguir llocs que a primera vista puguen semblar assegurances per a les seues preses. En cas que amb la seua boca no puga captar a la seua presa sempre pot mossegar el coral i obrir-se pas fins a arribar a la presa.
Petites algues, invertebrats bentónicos i mol·luscs formen la base de la seua alimentació.

Com es reprodueixen?

Igual que succeeix amb molts altres peixos, el peix Napoleón és hermafrodita proterogínico, la qual cosa vol dir que els primer anys de la seua vida són femelles. Al voltant dels 15 anys (111 cm) pateixen un canvi de sexe i passen a ser mascles.

Sabies que?

El peix Napoleó rep este nom per la gepa que sobreïx del seu front que s'assembla al barret que utilitzava l'emperador francés Napoleón Bonaparte.