Belugues

Les belugues són mamífers marins del grup dels odontocets, cetacis dotats de dents. Es caracteritzen pel color blanc de la seua pell, que els permet camuflar-se entre els blocs de gel.

On trobar-les?

L'única família de belugues d'Europa es troba a la zona de l'Àrtic de l'Oceanogràfic.

Generalitats

Naixen grises i adquireixen el color blanc definitiu entre els cinc i els dotze anys, encara que en alguns casos perdura la coloració grisa a la vora de les seues aletes. L'aleta dorsal ha desaparegut i, en el seu lloc, només queda una xicoteta gepa o cresta, que no els molesta quan naden sota el gel; amb ella colpegen les banquises de gel per obrir buits per on apuntar l'espiracle i respirar.

Gràcies a la seua gruixuda capa de greix, suporten les baixes temperatures de les aigües àrtiques i subàrtiques. Com que no necessiten aigües molt profundes, és freqüent veure les seues crestes blanques prop de la superfície.

El seu pes arriba a 1.500 quilograms en estat adult i la seua longitud arriba als 3 i 5 metres.

El cap de la beluga és realment xicotet en relació amb el seu cos. La disposició de vèrtebres cervicals no fusionades els aporta una gran mobilitat de coll. La seua musculatura facial els permet gesticular expressivament.

Si hi ha alguna cosa pel que destaquen aquests mamífers marins, és pel repertori ampli de vocalitzacions que emeten. Per aquest motiu, són conegudes també com a “canaris de mar”.

Què mengen?

Les belugues solen menjar peixos, mol·luscos, cefalòpodes i crustacis.

Sabies què?

El nom de beluga prové de la paraula russa byelukha, que significa blanc.

Relacionados