Dr. Gabriella Postiglione

Etologia i benestar animal. Departament de medicina veterinària. Alma Mater Studiorum, Universitat de Bolonia

En Oceanografic el nostre equip de veterinaris oferix una atenció específica a cada animal per a assegurar el seu benestar. Estan recolzats per entrenadors professionals entusiastes que s’han compromès a garantir que aquests increïbles animals reben la seua alimentació diària , l’exercici i una varietat d’activitats per a assegurar la seua salut mental i física .

Una de les eines clau que els entrenadors utilitzen per a la cura dels animals, són joguets . De fet, crec que les belugas en Oceanografic tenen més joguets que el meu nebot! Tenen de tot tipus, incloent pilotes flotants de colors, anells amb bandes similars a algues que es mouen amb el flux d’aigua i una enorme «medusa». La majoria d’aquests joguets van ser creats amb la imaginació dels seus entrenadors.

Quan l’animal que juga amb els joguets pesa més de 1000 Kg, és fonamental assegurar que els joguets són duradors i «a prova de beluga». Durant la visita a Oceanogràfic es poden veure a les belugas usant la seua boca i en ocasions les seues aletes per a transportar els objectes amb els quals juguen. El joc pot incloure el llançament, transport i7o unió d’elements. Fins i tot sense mans, en ocasions Yulka porta diversos joguets junts i lligats amb nusos, tan atapeïts, que són molt difícils de separar.
Alguns joguets fins i tot tenen una sorpresa especial a l’interior, ja que estan plens d’aliments. Yulka i Kairo gaudeixen d’aquest tipus de joguets i amb els quals els pot resultar difícil d’eliminar el peix o altres aliments en funció de la forma del joguet.

A voltes les belugas fins i tot «construeixen» els seus propis joguets …. Bufen i juguen amb les bambolles! El significat d’aquest comportament encara no és clar, però sobre la base de les nostres observacions i les d’altres investigadors, es creu que pot haver-hi una connexió entre els diferents tipus de bambolles i l’estat d’ànim animals. Un estudi recent realitzat per Canisius College de Nova York suggereix que les femelles beluga semblen més lúdiques que els mascles, produint bambolles més sovint.

Quan es tracta de tipus de joc, Kairo sembla preferir el joc motor com a moviments de balanceig i persecució mentre Yulka sembla que prefereix jugar solament amb els joguets. Les observacions en altres aquaris indiquen que les belugas joves juguen més sovint que les belugas de més edat i que, a mesura que creixen, tenen períodes de desenvolupament, on certes formes de joc són més freqüents que uns altres.

El joc inclou molts comportaments diferents, i seguim afegint a la llista d’activitats que es poden considerar «diversió» que puguen resultar importants per al benestar de les belugas a la nostra cura. El joc millora el desenvolupament motor, habilitats de caça, habilitats de comunicació i moltes altres funcions importants. El joc s’ha observat en molts animals, dels rèptils i les aus als insectes i per a totes aquestes espècies animals sembla ser una part important del seu desenvolupament.

Encara tenim molt que aprendre a mesura que treballem per a entendre els comportaments beluga. Mentrestant, podem gaudir viendles jugar amb els seus entrenadors i amb tots els seus joguets.

Beluga3_2