Peix serra

El peix serra és un tipus de ratlla. La seua característica més evident és el seu rostre llarg, poblat entre 16 i 37 dents.

On trobar-los?

Pots trobar el peix serra al túnel de taurons de l'aquari, situat a la instal·lació d'Oceans.

Generalitats

Són un grup molt peculiar d'elasmobranquis. La seua característica més evident és la presència d'un rostre allargat en forma d'espasa.

Encara que a aquest animal es coneix comunament com a tauró serra, el nom correcte per a referir-nos a ell és el de peix serra.

Es caracteritzen per tindre un cos gran i aplanat (similar al dels peixos guitarra) amb les clivelles branquials situades ventralment,. Els peixos serra pertanyen a l'ordre Pristioforiformes i es caracteritzen per tindre una morfologia més xicoteta i similar a la d'un tauró típic, les clivelles branquials a banda i banda del cos i presència de barballeres a meitat de “serra”.

En quina zona habiten?

Estan localitzats tant a latituds temperades com a tropicals del planeta. Solen habitar a zones de fons sorrencs properes a la costa. Arriben fins i tot a entrar en estuaris i a recórrer grans distàncies riu amunt. Alguns poden viure gran part de la seua vida en aigües continentals (dolces), en rius i llacs.

Com es reprodueixen?

Es pensa que s’aparellen una vegada cada dos anys i poden tindre fins a 8 cries per cicle. Quan les cries encara es troben dins de la mare, una coberta de consistència gomosa protegeix la delicada “serra” i, just abans de nàixer, aquesta funda protegeix a la mare dels seus “serrats” fills. Poc temps després de nàixer, aquesta coberta es dissol i la cria ja pot començar a alimentar-se de xicotets crustacis i peixos.

Sabies què?

A més d'emprar la serra a manera de “detector” d'animals enterrats, també la usen com a rasclet per a desenterrar-los i després menjar-se’ls.