L’oreneta (Hirundo rustica) és un ocell xicotet amb cua blava bifurcada .Històricament grans esbarts d’orenetes van emigrar d’Àfrica del Sud a Europa per a niar. Algunes d’elles, les trobem a València durant l’estiu, concretament, prop de l’Oceanogràfic, baix del pont L’Açut d’Or, situat entre l’Àgora i el Museu dels Ciències. Cal destacar que aquesta primavera, el nombre d’orenetes registrades en el nostre nou llac, ha sigut superior al d’altres anys.

En la reforma del nou Oceanogràfic el llac que envolta el parc es va dotar d’onze milions de litres d’aigua no clorada, i a més, es va construir una nova cascada. D’aquesta manera, el color del llac va passar de blau a un verd més natural, a causa del creixement d’algues, afavorint la presència d’insectes i altres animals. No som del tot conscients que utilitzar aigua natural afavoreix al funcionament de l’ecosistema ja que conté diversos organismes, com a plàncton i plantes aquàtiques, imprescindibles per a l’existència d’animals més grans que es troben a dalt de la cadena alimentària.

Les orenetes són ocells insectívors, és a dir, que s’alimenten d’insectes que cacen al vol. A causa del nostre nou llac, enguany hem vist més insectes volant al voltant de l’Oceanogràfic durant el vespre. L’aigua no clorada ha aconseguit atraure aquesta espècie d’ocells salvatges a la nostra zona.

S’ha qüestionat bastant com reaccionarien els animals al canvi d’aigua del llac viu . Ànecs i cignes, qui viuen durant tot l’any en aigües del llac, estan ara contents de poder consumir algues i plantes aquàtiques. Aquests canvis proporcionen un enriquiment a la seua dieta actual, per la qual cosa el canvi és benvingut pels seus cuidadors. Així mateix, quedem a l’espera de seguir veient com ocells migradores empren aquestes aigües naturalitzades per a reposar en el seu viatge de tornada a casa.

IMG_0532